Okategoriserade

Shu Ha Ri

Hur vet vi när vi behärskar något vi gör? 

Kommer vi någonsin till en dag där vi kan säga ”Jag kan karate”? 

Hur målet ser ut är förstås högst individuellt, och kanske är målet inte full behärskning – för var finns den, hur ser den ut? Snarare kan kanske en typ av relativ uppfattning råda; när vi som nybörjare går från en träning och känner oss duktiga för att vi lärt oss så mycket nytt, så kan vi senare tycka oss känna att:

Ju mer vi lär oss, desto mer har vi kvar att lära.

:::

Inlärningsprocessen har beskrivits som tre olika faser; Shu, Ha och Ri. Detta kampsportkoncept kan överföras till vilken typ av inlärning som helst.

Shu-fasen: vi repeterar rörelser. Vi strävar efter att efterlikna de former som lärs ut till oss i så stor mån som möjligt, av just den lärare vi har framför oss, och efter att absorbera formerna i vår kropp. Vi koncentrerar oss mer på ”hur” än ”varför” vi gör dem.

Ha-fasen: När vi har upparbetat den disciplin som krävs för att utföra rörelserna på det sätt vi blivit lärda börjar vi improvisera och kan lämna de ursprungliga formerna för att göra en egen tolkning/variant av dem. Vi lär oss nu även om de principer och teorier som ligger bakom det vi gör, och kan även söka efter kunskap från andra lärare och integrera den i vårt utövande. 

Ri-fasen: vi lämnar de ursprungliga formerna och blir mer kreativa. Vi har integrerat principerna och rörelserna i vårt inre, de blir del av oss själva och vi använder dem obehindrat beroende på den situation vi behöver dem i. Här lär vi oss av vårt eget utövande, snarare än av andra.

:::

Som jag ser det kan våra bälten visualisera denna inlärningsprocess. 

Vi börjar med vitt bälte, och vägen fram till svart skulle kunna motsvara Shu-fasen. Det svarta bältet innebär att grundutbildningen är färdig, och vi träder in i Ha-fasen. När vi tränat med vårt svarta bälte länge blir det mer och mer slitet, den svarta färgen slits och det underliggande vita framträder, särskilt i de områden av bältet där extra mycket friktion sker. Där någonstans övergår vi till Ri-fasen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *